11 tips för att vässa din presentationsteknik

En bra presentation får folk att lyssna.

Engagerar publiken. 

Och får de att minnas. 

Det är precis som att lära sig att cykla eller köra bil.

Alla kan göra en bra presentation, vi kan bara behöva lite hjälp på vägen. 

Här kommer 11 tips på saker som gör din presentation bättre.

Presentationsteknik tips 1 till 11 kommer här:

1. Bekanta dig med din målgrupp

Vilka ska du hålla presentationen för? Försök att anpassa din presentation till de du ska hålla den för. Är de för en skolklass eller för en grupp direktörer. Utgå alltid ifrån din målgrupp när du skapar presentationen och ta med saker som du tror engagerar den målgruppen som du talar till. 

Vad har din målgrupp för intressen på sidan? Rekommenderas att göra lite research innan för att bekanta dig med din målgrupp, vad de kanske gillar för sport, vilket lag de hejar på, hur en typisk helg ser ut, var de reser om de ens reser och så vidare. 

I presentationen kan du sedan ta upp delar som du tror att din målgrupp resonerar med. 

2. Rekvisita eller bilder kan förstärka dina budskap

En presentation kan förstärkas av rekvisita eller bilder, precis som de kända uttrycket säger: “en bild säger mer än tusen ord”. Att använda sig av hjälpmedel får folk att minnas och kommunicerar fram mer än vad vi kan göra med vår egen kropp. Testa att prata kring en bild, eller ta med dig något som du visar upp under presentationen. 

3. Fundera på inledning och avslutning

Det kanske viktigaste i en presentation är hur du börjar och hur du avslutar för att bli ihågkommen. Du måste såklart ha något intressant innehåll också men de väger faktiskt inte alla gånger lika tungt som starten och slutet. 

Här kommer några tips du skulle kunna ta med för bättre presentationsteknik:

  • Börja med en kort historia (alla gillar att lyssna på en historia och de fångar vår uppmärksamhet). 
  • Retorisk fråga, ställ en fråga ut i publiken som inte behöver besvaras exempelvis (“Är du säker på att du tagit rätt beslut att vara här idag”) eller kanske (“Vad kom först, hönan eller ägget”). 
  • Inled med något personligt om dig själv, att vara öppen med känslor kan få publiken att relatera och lyssna. 
  • Berätta om något som precis har hänt i samhället. 
  • Börja med att berätta vad du ska prata om och avsluta med att summera vad du pratat om i avslutningen.
  • Avsluta genom att återknyta till inledningen. Exempelvis: “I inledningen sa jag att… nu vet ni att”

4. Ha få stolpar om du använder hjälpmedel

Det ska inte behövas en lång text i presentationen, de kommer bara göra att åhörarna inte kommer lyssna lika mycket till dig och du riskerar att tappa uppmärksamheten. Försök att få ner allt till stolpar som stödjer de du säger, speciellt om du visar upp en presentation på bild. 

Samma sak gäller för din egen del, försök att prata så fritt som möjligt istället för att haka upp dig på en text ordagrant, de kommer få dig att uppfattas som mer självsäker och avslappnad. 

Alla har såklart olika preferenser och det kan vara svårt att lägga ifrån sig texten helt första gångerna, då kan du testa att stryka under ord i texten som du kan blicka ner på ifall du kommer bort dig. 

5. Försök att undvika utfyllnadsord

Ifall vi hela tiden lägger till “aah” när vi inte vet vad vi ska säga så riskerar vi att låta osäkra. Försök istället att öva på pauser när du inte vet vad du ska säga. De kanske inte är de lättaste att göra men det är ett bra tips att öva på för dina kommande presentationer. 

Har du svårt för de här kan du skriva “paus” i ditt manus för att påminna dig själv om att inte lägga till utfyllnadsord. 

6. Få publiken aktiv och engagerad

Ifall du håller en lång presentation kan det vara bra att få publiken lite mer engagerad. Du kan ställa en fråga, starta diskussion etc. I mindre grupper kan du till och med få publiken att diskutera öppet. 

Du kanske inte ska gå laget runt då alla inte gillar att prata i grupp, men se om de finns någon frivillig som vill svara på din fråga. Om ingen svarar på din fråga så hjälp publiken. 

7. Klä dig efter miljön

Ska du hålla en presentation för ett gäng på lagret eller produktionen på ett företag kanske du inte ska klä upp dig i kavaj och slips eftersom de kan få åhörarna att att tycka att du inte passar in, som i sin tur gör att de inte lyssnar lika noga. Går du in och håller en presentation för ekonomiavdelningen och har på dig en t-shirt och ett par kortbyxor kanske du inte heller kommer uppfattas som seriös. Försök tänk efter hur din målgrupp är klädd och anpassa dig därefter

8. Använd kroppsspråk

Försök att använda kroppsspråk i din presentation oavsett om du använder andra hjälpmedel. För att de ska se proffsigt ut bör du undvika att vifta runt med händerna utan något syfte. Ska du exempelvis belysa tre stycken viktiga punkter kan du förflytta dig ett steg åt höger för varje punkt. Det är helt okej att använda händerna för att gestikulera men det kommer bli ännu mer kraftfullt om du har ett syfte bakom. 

Människor studerar kroppsspråket noga på den som talar, så ifall du verkligen vill slipa på din presentation så kan du öva in dina rörelser redan innan framför spegeln. 

9. Tro på dig själv

Försök att öva så mycket som du kan på det du ska säga, det är när vi tror på oss själva som vi upplevs som mer trovärdiga. Det är helt okej att vara nervös, det är naturligt vilket ibland kan innebära hjärnsläpp och att man kommer bort sig. Men att gå fram utan att ha övat tillräckligt kommer bara göra dig mer nervös i onödan. 

Tycker du det är jobbigt att prata inför folk är de extra viktigt att öva in manuset så bra så att någon skulle kunna väcka dig mitt på natten och du skulle fortfarande kunna dra manuset rakt upp och ner. 

Försök att även ställa dig med en stolt hållning när du presenterar, de kommer få dig att känna dig mer säker.

Relaterat: Övervinn din rädsla att prata inför folk

10. Lyssna på din publik och anpassa dig därefter

Genom att lyssna in och studera din publik under talet kan du få en känsla av hur du bör lägga dina pauser. Ett bra tips kan vara att lägga in lite gymnastiskt under talet så alla får sträcka på sig. Du kan också lägga in någon andningsövning.

11. Använd röstvariation

Den mer professionella talaren kommer ha en stor röstvariation under talet, de fångar publiken på ett annat sätt precis som en film gör där volymen höjs när de blir mer dramatik och sjunker när vi ska lyssna mer noga: 

  • Höj rösten för att visa på kraftfullhet, styrka, viktighet.
  • Sänker rösten för att få åhörarna att lyssna mer noggrant.

Ett avslutande tips för bättre presentationsteknik är att inte tänka på alla små detaljer första gången. Det viktiga är att du känner dig bekväm med de du ska göra och säga. Ta ett steg i taget.

Lycka till med nästa presentation!

Relaterat: Få bättre självförtroende fast du inte tror på dig själv

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *